Wyjątkowa włoska restauracja
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród licznych opcji, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie potrawy
Polakom włoska restauracja, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą i czasem z owocami morza. Tymczasem włoska kuchnia to też takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Podstawowe włoskie jedzenie
Pasty to podstawa kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do makaronu. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie jedzenie to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, focaccia, minestrone i liczne desery – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mascarpone i pecorino.
Zobacz film